KÄNSLA – EN KRAFT VI ALLA HAR INOM OSS

10 oktober 2017

Ett litet ord med stor betydelse. Att skapa en skön känsla är grunden till att kunna prestera med glädje. Det är basen  i att vi kan göra varandra bra.

Ändå slarvas det ibland med känslan tycker jag, jag kommer ofta på mig själv med att undra – hur tror de att kroppen funkar? Tror de att vi människor är robotar som kan leva och prestera utan känslor?

I förra veckan blev Emma och jag intervjuade av en tidning. Vi pratade om den stora ohälsan, på arbetsplatser. Reportern frågade lite mer om vad det beror på och jag tänkte att jag ger henne en känsla som svar. Jag iscensatte en konflikt mellan oss och drog även in fotografen. På 45 sekunder hade vi gått från en härlig intervju med sköna känslor till en obehaglig magkänsla som höll i sig en bra stund efter att jag avslöjat för dem att jag ” bara skojade”.  (Jag hade aldrig vågat iscensätta detta om jag inte kände mig trygg med både reportern och fotografen).

Vi vet att 12-15h/ v och anställd förvinner i produktionsbortfall på grund av att man upplever konflikter och för hög arbetsbelastning. Frågan är vad som kom först? Fakta är att alla snabbt kan identifiera den obehagliga känslan i magen som vi får vid obearbetade konflikter. Så vana är vi vid den.

En känsla som är oskön och dålig för prestation och glädje och som tyvärr, många tvingas känna varje dag.

I fredags hade vi förmånen att berätta – hur vi gör varandra bra! För ett gäng sköna människor ute på Nääs fabriker. Det blev väldigt påtagligt för mig, hur bra alla vi mötte var på att skapa sköna känslor genom både miljö och attityd.

Hela Nääs fabriker har en genomgående tanke att skapa hållbarhet i både känsla och material, där är vackert och välkomnande på samma gång.

Vi fick prova ost hos Hugo Ericsons ost, något jag har gjort några gånger tidigare, men aldrig har jag fått med mig en så härlig känsla – kvinnan som höll i ostprovningen gjorde sköna karaktärer av ostarna som hon spelade upp, helt underbart!

De vi hängde med resten av dagen var alla helt olika men lika på ett sätt – de hade alla förmågan att skapa goda känslor runt sig.

Vad är det som gör att goda känslor skapas? Det är säkert olika för oss alla men för mig är det när jag känner mig trygg i mig själv då blir jag även trygg när jag är med andra. Då kan jag ge det där som jag gillar att ge – ett leende, ett tack, ett uppmuntrande ord, en hjälpande hand och blommor såklart 😉

Var vänliga mot er själv och andra, så skapar vi sköna känslor tillsammans!

Kram

/Camilla