PAUSA STÅR HÖGT UPP PÅ MÅNGA ÖNSKELISTOR

20 december 2017

Det är bara några dagar kvar till jul och jag kände redan igår att jag var stressad.

I dag efter frukost funderade jag på vad det är jag är stressad över?

Det jag kom fram till, känns nästan pinsamt att skriva. Jag är stressad för att jag inte hinner att ta en paus och njuta av allt det härliga som jag förknippar med jul.

För mig är julen en tid att umgås med nära och kära. Mörkret ute inspirerar mig till att tända ljus inne och det är helt okej att kura ihop sig i soffan. Spela spel, titta på film, läsa, pyssla eller vad det nu är jag för stunden känner för att göra.

Ändå verkar det som att jag som många andra gör precis tvärtom. Vi springer runt som yra höns och letar upp de perfekta julklapparna och den ultimata julmaten . Fast vi som så många andra varje år säger – det här med julklappar börjar kännas jobbigt. Det är för många, för mycket och det är svårt att veta vad som är ”lagom” att ge.

Vi ger barnen stress över att de har för många saker, vilket gör deras rum omöjliga att städa och de lever i en ständig röra. Denna röra skapar irritationsmoment hos oss vuxna och en stress hos barnen som kan ge utryck i ilska, passivitet, värk, ångest, nedstämdhet och alla de åkommor som vi vuxna drabbas av vid ohanterad stress.

Jag vet att det funkar så här och jag tror verkligen att det är viktigt att vi tar en paus och bryter den onda cirkeln. Den stora frågan jag ställer mig är -Varför gör jag inte det? Varför skiter jag inte i alla ”måsten” i jul  och gör det som står längst upp på listan?

Varför lever jag inte som jag lär?

Emma och jag har lärt oss att den bästa tiden att plantera ett träd var för 20år sedan, den näst bästa tiden är nu. Ikväll blir det julpussel som jag köpte i oktober, ni vet framförhållning 🙂

Gör era prioriteringar efter er egna önskelista, så att ni och era nära & kära får en gladelig jul. Kanske inte som den brukar vara, men hållbar och levande.